Frågor & Svar

Undrar du något om Sydney eller inför din resa dit? Vi hjälper dig med dina frågor! Här publicerar vi de vanligaste frågorna vi fått från våra besökare tillsammans med svar.

Hur tar jag mig runt i Sydney?
Sydneys kollektivtrafik består av buss, tåg och färjor. I själva stadskärnan är det buss som gäller. Du kan också åka sightseeing-buss i staden. Bussarna är röda, heter Sydney Explorer och kör i en ringlinje runt centrum. Dessa bussar avgår var 20:e minut och har 22 hållplatser.

Kan jag dricka kranvattnet?
Det går bra att dricka kranvattnet i Sydney, men på grund av värmen kan det vara bra att köpa med dig vatten på flaska om du ska vara utomhus mycket.

Vad ska jag tänka på innan jag flyger?
Till skillnad från reglerna inom EU måste du ha både ett visum och giltigt pass med dig för att resa till Australien. Tänk också på att det råder stränga regler om vad du inte får föra in i landet, till exempel frukt och frön. Kontrollera reglerna på Luftfartsverkets hemsida innan du åker.

Är det dyrt att ringa hem med mobilen från Australien?
Ja det är väldigt dyrt att ringa hem samt även att ta emot samtal när man är i Australien. En del mobiloperatörer erbjuder surfpaket som gäller en begränsad tidsperiod, såsom tre dagar, en vecka eller en månad. Då kan man köpa ett sådant och sedan ringa genom VOIP med WhatsApp, Facetime eller andra appar som erbjudar denna typ av samtal. Vilka priser och villkor som ens egna mobiloperatör har, är därför en viktig sak att kolla upp. Vill man jämföra mobilabonnemang med varandra så kan vi rekommendera Abonnemang.se som tjänst för det. En annan sak att tänka på är att när man reser utanför staden, så kan det vara dålig täckning på sina håll.

När är bästa tiden att resa till Sydney?
Vädermässigt fungerar Sydney tvärtom mot Sverige – januari är årets varmaste månad, och juni den kallaste. Däremot är sommaren varmare i Sydney, och vill du gå till fots och upptäcka mycket av staden så kan årets första två månader upplevas som för varma. Priserna stiger även under högsäsongen.