Sevärdheter

Bland Sydneys givna sevärdheter finns förstås det spektakulära operahuset och den enorma bron Harbour Bridge. Innerstaden kryllar av vacker arkitektur, och längst kusten finns ett 40-tal vidsträckta sandstränder att upptäcka och njuta av.

Operahuset

Operahuset i Sydneys hamn är förmodligen ett av världens mest kända landmärken. Byggnaden beställdes redan 1955 men invigdes inte förrän 1973. Huset är tillverkat av mer än en miljon glaserade, vita kakelplattor från Sverige. Det iögonfallande taket påminner om stora segel och gör sig därför särskilt vacker i hamnområdet där huset står. Detta arkitektiska mästerverk gör sig bra både i dagsljus och på kvällen när mängder av strålkastare riktas mot det välvda skalet, men vill du passa på att gå en guidad rundtur i byggnaden bör du vara där på dagtid. Turerna är ganska dyra, 35 dollar, men kostar bara 29 om du bokar biljetterna på nätet. Huset ligger i Circular Quay och nås med tåg, buss eller båt.

Sydney Harbour Bridge

Den enorma Sydney Harbour Bridge förbinder shoppingkvarteren i centrala Sydney med affärs- och bostadsområdet vid Sydney Harbour. Bron är en populär turistattraktion och kallas lokalt för ”galgen” på grund av sin bågform. Den välvda bågen sträcker sig normalt 134 meter över havet, men när det är riktigt varmt kan stålet expandera och höja bron med nästan två centimeter. Ska du köra över bron från norr till söder får du betala 3 dollar. I andra riktningen är det gratis.

Sydney Town Hall

I hjärtat av Sydney står den vackra sandstensbyggnaden Sydney Town Hall. Med sitt vackra, höga klocktorn är huset ett populärt landmärke i staden, både för turister och för invånare. Sydneyborna använder trappan som mötesplats när de stämt träff med någon, och turisterna passar på att titta på andra sevärdheter i närheten när de ändå är där. Rakt över gatan står nämligen huset Queen Victoria Building, och precis intill finns katedralen St. Andrews. Följ George street för att hitta Sydney Town Hall.

Royal Botanic Gardens

Det finns tre stora, offentliga botaniska trädgårdar i Sydney. Royal Botanic Gardens är den mest centrala och har öppet varje dag. Parken är en riktigt meditativ plats att vandra i med sina avkopplande vattenanläggningar, sin grönska och sina växthus. Parken anlades 1816 och har sedan dess hunnit samla på sig en ansenlig mängd plantor. Parken ligger öster om operahuset och kantas av vägarna Cahill Expressway och Art Gallery road.