Nöjen

Sydney har ett brett urval av kulturaktiviteter att förnöja sig med dagtid som kvällstid. Gå på zoo, gör en utflykt eller prova på vattensport på dagen. Framåt kvällen slår stadens teatrar och klubbar upp portarna.

Utflykter

Väster om Sydney ligger den olympiska parken i Homebush bay där Sverige slet ihop totalt 12 medaljer under sommarspelen 2000. Det går bussturer genom området med tio stopp vid de största faciliteterna. Själva sättet att ta sig hit är en upplevelse i sig. Den enklaste resvägen går nämligen över Parramatta-floden med båt.

Ungefär en timmes bilresa västerut från Sydney ligger nationalparken vid Blue Mountains. En resa hit blir en härlig, naturnära upplevelse med de vackra bergstopparna, de böljande dalarna och de grönskande trädgårdarna i regnbågens alla färger.

Vattensport

Från Sydneys hamn kan du åka på entimmeskryssningar och njuta av stadens sevärdheter sett från vattnet. Här kan du också hyra egen båt, dyka, segla och fiska. Vill du ägna dig åt lite mer fartfyllda vattenaktiviteter bör du söka dig ut mot stadens stränder. På Manly beach kan du prova på att surfa. Stranden är vacker, men mycket populär, så det kan bli fullt redan tidigt på dagen. En annan populär strand är Bondi beach. Här finns ett antal olika surflektioner att välja på för både vuxna och barn.

Zoo

Djurparken Taronga zoo sträcker sig över 21 hektar och innehåller fler än 2 600 djur i totalt 340 djurarter. Anläggningen ligger i Sydneys hamn och öppnade redan 1916. Här har du chansen att se mängder av Australiens djurarter på en och samma dag. Bland djuren finns emuer, svarta svanar, kängurur, wallabys, koalabjörnar och flygande ekorrar. Det går färjor från Bradleys Head Road till djurparken.

Teater och musik

På Australian Music Centre spelas endast australiensisk musik, däribland urinvånarna auberginernas folkmusik. Centret ligger på 18 Argyle street. I det storslagna operahuset är Sydneys ledande kulturcentrum med alla konserter som anordnas av både kringresande och lokala operasällskap. Här ges även konserter och teaterföreställningar.

Klubb

En av de vildare klubbarna i staden är Club 77 på 77 William street. Hit kommer gärna stadens studenter för att skaka loss till allt från hip hop och funk till afro och techno. Klubben har öppet mellan 00.00 och 05.00. Ett lugnare alternativ är Q bar på 44 Oxford street. Här är atmosfären avslappnad och kryddad med sköna soffor, arkadspel och gammal soul och hip hop.

Shopping

Sydneys shoppingområden ligger utströdda över hela staden och inbegriper gammalt och nytt, souvenirer och senaste modet. På grund av det varma vädret håller många butiker öppet sent på kvällen då det är lite svalare, ungefär till klockan 21.00.

Oxford street

Shoppinggatan Oxford street sträcker sig från området Darlinghurst i norr till Paddington i söder. Här hittar du mängder av designerkläder, men även originella, inhemska kläd- och smyckesaffärer samt en del second hand-butiker. Flera internationella kedjor som Puma, Esprit Ben Sherman och French Connection har butiker på Oxford street.

Bondi Junction

Följer du det stora shoppingstråket Oxford street så kommer du så småning om till Bondi Junction. Här hittar du stora varuhus som MYER och David Jones. Varuhusen har hundratals märken samlade under ett och samma tak, till exempel de kända skomärkena Manolo Blahnik och Hush Puppies. Priserna är något dyra, men utbudet stort.

Marknad

På lördagar kan du botanisera bland mängder av fynd på Paddington Market vid St John’s Church. Utbudet består främst av originella kläder och smycken. I området finns också en del second hand-butiker och en rad konstgallerier.